DansBrabant: Spitfire Company (CZ)

Constellations II (Time for Sharing) (try out)

dinsdag 27 februari 2018 20:30 - 22:00
Deuren open
19:30 - 21:15
Locatie
Grote zaal
Genre
Dans
Beschrijving
Spitfire Company onder leiding van Petr Bohac is één van de meest opvallende en vooruitstrevende danstheater gezelschappen van Tsjechië. Nadat ze in 2014 met de bokssolo One Step Before The Fall op de Aerowaves Priority List kwamen, gooide ook de performance Antiwords – geïnspireerd op een tekst van Vaclav Havel - hoge ogen en was op vele plekken in Europa te zien.

Spitfire werkt met sterke theatrale concepten waarin steeds gezocht wordt naar de meest passende bewegingstaal bij de gekozen thematiek. Dit maakt dat de werken onderling fiks kunnen verschillen. Choreograaf Petr Bohac vraagt veel van zijn performers, op zijn minst totale toewijding en overgave, en hij manipuleert ze voortdurend om vanuit een hyperbewuste staat van zijn een welhaast onbewust hier en nu te toveren met tot tranen toe ontroerende details en onverhoeds, alledaagse emoties die als een bliksem in slaan. In hun bewegingstaal is Spitfire bijna zo precies en terloops als het werk van Arno Schuitemaker, in hun nietsontziende reflectie net zo heftig en grotesk als T.r.a.s.h. en onvergelijkelijk is hun pijnlijke en subtiele humor die altijd op de loer licht.

Van 19 t/m 27 februari is Spitfire bij DansBrabant in De NWE Vorst in residentie om hun nieuwste voorstelling Constellations II (Time for Sharing) af te monteren en voor de eerste keer te delen met een publiek. Unieke kans om dit werk in Nederland te zien.

In zijn serie Constellations toont Petr Bohac ons patronen in de chaos. Met dit keer als vertrekpunt de intrinsieke dwang – obsessies, verlangens en inspiratie – van de kunstenaar om iets tot stand te brengen. Door pogen, falen en opnieuw proberen iets nieuws ontdekken zodat er tegen beter weten in beweging blijft naar de toekomst. Constellations II (Time for Sharing) ontstaat in samenwerking met beeldend kunstenaar Takao Kanemachio, componist Michael Nejtek en de dansers van Spitifre Company. Al deze mensen betreden het podium met als doel zichzelf te overtreffen.

Op basis van Bachs (onvolledige) ‘Arts of Fugue’ gaan ze de uitdaging aan om een perfecte ‘fuga’ te creëren. En ook zij weten dat wie hoog grijpt diep kan vallen. Constellations II (Time for Sharing) volgt op Constellations I, een samenwerking met BERG Orchestra.

De residentie bij DansBrabant en presentatie op 27 februari in De NWE Vorst, Tilburg worden mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Ministerie voor Cultuur Tsjechië, Afdeling Internationale Relaties en de stad Praag.


Entree € 14,00. Vroege Vogels (tot 1 feb) € 11,00. VorstVrijpas geldig.
Voor deze voorstelling kunnen vanaf 30 minuten voor aanvang online geen kaarten meer gekocht worden.